onsdag 29 april 2009

Ny pryl



Köpte en kantbandsvikare på Panduro. Den fungerar jättebra! Första försöket blev halslinningen på en blus, liknande en tidigare som bönan vuxit ur. Har haft den liggande ett tag - kantbandet nedtill har jag gjort för hand och det ser ganska taffligt ut jämfört med det jag gjorde i vikaren. Om båtringning var en bra idé återstår att se. Om den inte funkar får jag trä i en snodd så blir det ytterligare en singoalla.

Uppskattad



Bönans kusin vägrar det mesta - klippning, cykelhjälm, tröja, tandborstning... Tandtråd går däremot bra. Och mosters mössor. Det fina vädret har gjort att jag ägnat mig åt annat den senaste veckan, men nu får det nog bli några fler mössor till kusinen.

fredag 24 april 2009

Utmanad

Bobo har skickat vidare Retro Elephants utmaning till mig. Har fått massa värdefulla tips hos olika sybloggare som antagit utmaningen de senaste veckorna och vet inte om jag kan tillföra så mycket. Men en utmaning måste ju antas. Utmaningen består helt kort i att:

1) Tipsa om en bra pryl (sömnadstillbehör).
2) Ge ett praktiskt tips när det gäller sömnad.

1) Min favoritpryl är mammas gamla sporre. Använder man gamla Stilmönster där det är utritat både sömsmån och var sömmen ska sys är det ett fantastiskt hjälpmedel. Dessutom blir det så vackra tygstycken. Jag har klippt ut ett par byxor i mörkgrått gubbtyg som är så fina med vita markeringar att jag ständigt skjuter upp syendet.

2) Är nybörjare (valde träslöjd på högstadiet) så mitt/mina praktiska tips vänder sig till andra nybörjare.
a: Nätverka! Prata om ditt syintresse och plötsligt dyker expertis upp överallt. Mamma gräver fram kläder hon och hennes bästa kompis sydde till mig när jag var liten, bönans gudmor är en syguru, mormor hittar gamla 40- och 50-talsmönster, bönans faster visar sig sitta på en guldgruva gamla mönster, och min kompis P som med aldrig sinande tålamod försöker lära mig virka mormorsrutor har en syster som hjälper mig med de syproblem jag brottas med.
b: Många säger att man inte ska vara rädd för att klippa i fina tyger, men jag säger tvärtom. Testa och gör en prototyp först. Ladda med stuvar och utvinn tyg ur gamla kläder innan du klipper i de fina tygerna. Det spar både sprättande och ångest.

Eftersom jag är så sen på att svara har jag inte lyckats hitta någon outmanad sybloggare. Skickar därför stafettpinnen vidare till fyra personer som får skriva sina tips i kommentarfältet nedan.
- Mamma
- Gudmodern
- P
- Bönans faster

onsdag 22 april 2009

Blåställ



Har letat som en galning utan att hitta tillbaka till de coola televerksorange byxorna i bävernylon jag såg på en blogg för några veckor sedan och som inspirerade till dessa. Någon som vet vilka jag menar? Eftersom jag inte ville kopiera rakt av, men gillade arbetartouchen fick bönans överdragsbyxor tema blåställ. Funderade på att sy "hantverkiga" detaljer som hälla för hammare, men ju mindre som riskerar fastna i grenar och gungor desto bättre så nöjde mig med bakfickor och förstärkta knän.

Bävernylon från Tygverket. Använde justerbar resår i midjan. Sydde två knapphål där resåren sticker ut och satte en knapp emellan så man snabbt kan justera (se bild). Benen kan släppas ner minst en halv decimeter.



Alla byxbilder blev suddiga eller i en konstig gråton så här är istället lite lekbilder i olika vinklar.



Det äts mycket löv och sand. Vad är lösningen? Munkorg? Visir?

torsdag 9 april 2009

Dålig idé



Jag trodde vanthållare skulle vara lösningen när den urvuxna vinteroverallen med påsydda vantar åkt ner i källaren. Icke. Vantarna åkte av snabbare än mössan. Fast ganska söta blev de, mina virkade vanthållare av gammalt 70-talsgarn ur mammas gömmor. Spännena är från Bibbis, men blir kanske napphållare om bönan inte ändrar inställning.

tisdag 7 april 2009

Motvillig modell



Plötsligt är alla mössor urväxta. Idag blev det en ny ugglemössa. Får se hur länge den får vara kvar. Senaste hobbyn är nämligen att slita av sig mössor, vifta runt en stund och därefter diskret släppa ner dem på marken. Mönstret är Baby Cool, men klippte av ganska mycket av toppen så den inte blev så hög.



Det har dessutom blivit ett par nya tossor. Samma gamla beprövade mönster och helt i återvunnet material. Nu av ett kritstrecksrandigt tyg (en gammal kostym jag fått av bönans moster) och foder i rutig flanell (bönans morfars skjorta).

söndag 5 april 2009

Ringrostig



Har inte orkat ta mig för någonting den här veckan, men så åkte jag på syfestivalen i Kista med Rumba och fick sylusten tillbaka. Vi hade hoppats fynda massa skojjiga tyger, men det var dåligt med det. Vi gjorde dock det bästa av situationen och provade massa overlockmaskiner. Det blev ingen köpt den här gången, men kanske nästa... I morse blev det en klänning i singoallamodell. Tyget är design Liselotte Watkins för H&M:s Home-kollektion. Mönstret är eget, men när jag sydde ihop den utgick jag från hur Just Tutes gör sin peasant blouse. Tycker det är svårt med halskanalen. Nu hade jag ingen infodring (för att slippa söm i halslinningen) utan vek tyget direkt. Det funkar ju eftersom det ändå ska rynkas, men egentligen är undertyget mer än det man viker ner. Hur ska man göra egentligen???